Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΕΛΙΚΩΝΙΑΔΕΣ ΜΟΥΣΕΣ

Οι Μούσες του θεού Απόλλωνα κατα την Ελληνική μυθολογία είναι εννέα αρχαίες θεές.Τόπος κατοικίας τους ήταν το ξακουστό βούνο της Βοιωτίας Ελικώνας εκεί οι 9 Μούσες έστηναν το χορό τους. Σύμφωνα με την Θεογονία του Ησιόδου ήταν κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Τα ονόματα τους ήταν : Καλλιόπη προστάτιδα της επικής ποίησης, Ευτέρπη προστάτιδα της μουσικής, Κλειώ προστάτιδα της Ιστορίας, Ερατώ προστάτιδα της λυρικής ποίησης, Μελπομένη προστάτιδα της τραγωδίας, Πολύμνια προστάτιδα της Ιερής ποιήσης,Τερψιχόρη προστάτιδα του χορού, Θάλεια προστάτιδα της κωμωδίας, Ουρανία προστάτιδα της αστρονομίας.

Ο Παυσανίας υποστηρίζει ότι υπήρχαν δύο γενιές Μουσών όπου στην πρώτη γενιά ήταν 3 και ήταν κόρες του Ουρανού και της Γαίας και στην δέυτερη αυτες που αναφέραμε πιο πάνω.
Οι αρχαιότερες Ελικώνιάδες Μούσες ήταν οι εξής: Μνήμη, Μελέτη, Αοιδή.Η ποιητική τέχνη χρειάζεται και τις τρείς αυτές Μούσες χρειάζεται τον συνδυασμό του τραγουδιού, της μνήμης και της μελέτης.

Στους Δελφούς λάτρευαν τρείς άλλες μούσες τη Νήτη, τη Μέση και την Υπάτη οι οποιές παραλληλίζονται με τις τρείς χορδές της λύρας.

Ο Ελικώνας είναι γνωστός από την Ελληνική μυθολογία διότι υπήρχαν σε αυτόν δύο πηγές αφιερωμένες στις Μούσες: η Αγανίππη και η Ιπποκρήνη, και οι δύο έχουν τη λέξη "άλογο" (ίππος) στο τοπωνύμιο τους. Κατά τον ύστερο έβδομο αιώνα π.Χ., ο ποιητής Ησίοδος εξύμνησε τη νεότητά του όταν βοσκούσε τα πρόβατά του στις πλαγιές του Ελικώνος (Θεογονία, 23), όπου ο Έρως και οι Μούσες ήδη είχαν ιερά και ένα χορευτικό πεδίο κοντά στην κορυφή, όπου "τα παλλόμενα πόδια τους ξυπνούν την ερωτική επιθυμία" (Ησίοδος, 8). Εκεί οι Μούσες τον ενέπνευσαν και άρχισε να τραγουδά την απαρχή των θεών. Έτσι ο Ελικών έγινε το έμβλημα της ποιητικής εμπνεύσεως. Ο Ησίοδος αναφέρει άλλες πηγές που ήταν άντρα των Μουσών: "Λούζουν τα μικρά τους σώματα στο νερό του Περμεσσού ή της Ιπποκρήνης ή του στοιχειωμένου Ολμειού". Στον Ελικώνα ευρίσκετο επίσης η πηγή όπου ο Νάρκισσος εμπνεύστηκε από την ίδια του την ομορφιά.

Τελειώνοντας γνωρίζουμε ότι στην Άσκρη Βοιωτίας βρίσκεται η κοιλάδα των Μουσών και φημολογείται ότι κάπου στον Έλικωνα  υπάρχει Ιερό του Απόλλωνα που δέν έχει ανακάλυφθεί ακόμη, μήπως πρέπει να αρχίσουμε να ψάχνουμε;

1 σχόλιο: